2002. december 21., szombat

Ékezetek a játékokban

Alcím: Avagy a magyar betűkészlet helyes megjelenítése
Írta: Piedon

Mire lesz szükség az átalakításhoz?
- Adobe Photoshop
- Paint Shop Pro
- Nvidia DDS plugin PhotoShop-hoz
- A DDS pluginhez a szükséges DLL-ek
- Total Commander (csak a .pk4 szerkesztéséhez)

Legelőször is telepítsük fel a DDS plugint PhotoShop alá, ahová a PhotoShopot telepítetted\\PhotoShopx.0\\plug-ins\\file formats, és a DLL-eket a Windows\\System mappába. (Ezt az Nvidia oldalán le is írják, csak azok miatt írtam le, akik nem tudnak jól angolul.)

A kiszemelt játék a Doom3 volt. Íme a magyarítás feltelepítésekor, hogyan néz ki az Õ betû:



Ez tarthatatlan állapot, azonnal lássunk munkához!
A program a karaktereket két helyen tárolja: pak000.pk4 (ezen belül \\fonts\\english) és pak001.pk4 (\\dds\\fonts\\english).
Miután a TotalCommanderrel kitömörítettük ezeket a könyvtárakat, ezt fogjuk látni:



Egyelőre ne törődjünk a .dds fájlokkal, minket a .tga érdekel!
Nyissuk meg PaintShop Proval a \"fontimage_6_48.tga\" fájlt. Ezt látjuk:



Ah, de hová tűntek el a karakterek? Ott vannak az átkozottak, de elbújtak ún. alfa csatornában. Csaljuk elő őket! Ehhez használjuk a \"Layers/ Load/Save Mask/Load Mask from Alpha Channel\" menüpontot. Az első kérdésnél \"OK\" a második ablaknál \"As is\", \"Hide all masks\" és \"Load\"
Ekkor már ezt kell látnunk (bekapcsoltam az Overlayt, hogy jobban látszódjon) :



Na látjuk, hogy az Ő helyén mi van. Álljunk neki átalakítani. Én úgy szoktam, hogy az Ó betűről leszedem az ékezetet és átmásolom az Õ-re. Ezt a \"Edit/copy/Paste as a New Selection\"-nal lehet elérni (gyorsabban CTRL-C majd CTRL-E).
Így kell kinéznie:



Ha ezzel megvagyunk, akkor még az õ,û és Û-t kell rendbe rakni. Ezt már nem írom le, mert ugyanez a módszer kell hozzá. Ha kész vagyunk, akkor először is töröljük az eredeti Alfa csatornát a \"Image/Delete Alpha Channel\" menüponttal, majd másoljuk bele a mi Alfa Csatornánkat \"Layers/Load/Save Mask/Save Mask to Alpha Channel/Save\". Töröljük a Mask-ot a képernyőről \"Layers/Delete\" a kérdésre \"No\". Mentsük el \"File/Save as\" és válasszuk a .tga kiterjesztést, az \"Options\"-ben az \"Uncompressed\" legyen kijelölve és \"24bits\".

Most vegyük elő a PhotoShop-ot és nyissuk meg vele a módosított.tga fájlunkat (CTRL-O). Majd egyből mentsük is el DDS formátumban. Ha jól telepítettük fel a plugint akkor a következő ablaknak kell megjelennie:



Ezeket az ábrán látható módon állítsuk be, és kattintsunk a \"Save\" gombra.
Ezennel megvagyunk az átalakítással! Nincs más dolgunk hátra, minthogy csináljunk egy új .pk4 fájlt és elhelyezzük a játék \"\\base\" könyvtárába. (Én letöltöttem a magyarítást a http://doom3.uw.hu oldalról és abba helyeztem el.
Ha minden jól ment, akkor így kell kinéznie: